buah bambangan sabah

Buah bambangan juga sebenarnya boleh dimakan segar. In Sarawak and Brunei besides bamban-gan this tree is also called mawang embang buah pangin and membangan.


Keunikan Bambangan Dari Sabah Sampai Terkenyit Kenyit Mata Bila Menjamahnya Utusantv

Imej via Borneo Tropical.

. Pantang tercium bau pasti kecur air liur dibuatnya. Noonsom membawa maksud Jeruk dan mempunyai pelbagai jenis seperti Noonsom Sada ikan Noonsom Bambangan buah dan Noonsom Tuhau ulam. Bahan-bahan lain yang digunakan untuk membuat Pinasakan Sada ialah kunyit takob-takob garam dan buah Bambangan.

Buah Bambangan Buah Mawang Buah unik ini hanya terdapat di Sabah dan Sarawak. Buah bambangan mempunyai kulit yang tebal dan isinya pula berwarna kuning keemasan. Pinasakan atau Pinasakan Sada ialah makanan tradisi Sabah yang cukup terkenal di kalangan suku kaum Kadazan-Dusun.

Bentuk buahnya seperti putik bunga belum berkembang. Buah ini mempunyai kulit yang tebal dan isinya pula berwarna kuning keemasan. Noonsom yang menjadi makanan tradisional kaum Kadazan-Dusun merupakan salah satu makanan yang berupa jeruk.

Ketika ditemui BH Dr Mohd Fadzelly berkata kajiannya bermula 2005 lagi ketika beliau bertugas sebagai pensyarah di Universiti Malaysia Sabah UMS selepas tertarik dengan buah bambangan yang banyak di. In Sabah this tree is usually called bambangan. Ia merupakan hidangan istimewa kaum Kadazan-Dusun.

Haruman buah bambangan yang sudah masak ini cukup kuat sekali. Mangifera pajang is a species of tree in the family Anacardiaceae. Buah bambangan yang suda masak berwarna dan rasanya manisTapi awas berhati-hati bila mengupas kulitnya kerana getahnya boleh membuatkan kulit anda terbakar.

Hidangan ini juga wajib anda cuba ketika berkunjung ke Sabah kerana anda mungkin tidak akan menjumpainya di tempat lain. Spesies buah hutan ini kelihatan seperti belimbing. Haruman buah bambangan yang sudah masak ini cukup kuat sekali.

Noonsom merupakan salah satu hidangan tradisional istimewa bagi suku kaum Kadazan-Dusun Sabah atau lebih dikenali sebagai jeruk dalam Bahasa Melayu. Bambangan Mangifera pajang Kosterm is an indigenous fruit that can be found in Borneo Island including Sabah and Sarawak Malaysia Kalimantan Indonesia and Brunei. Noonsom biasanya ada tiga jenis iaitu noonsom sada ikan noonsom bambangan buah noonsom.

Bak kata orang Sabah Sedap bah rasanya. Pinasakan Sada atau Pinarasakan merupakan makanan tradisional bagi suku kaum Kadazan-Dusun dan sangat terkenal di Sabah. Makanan ini merupakan sejenis makanan yang mengandungi ikan Basung yang telah ditumis dan dicampur dengan bahan-bahan lain seperti buah Bambangan takob-akob kunyit dan garam.

Bambangan atau nama saintifiknya mangifera pajang adalah dalam keluarga mangga berasal dari Kepulauan Borneo dan tumbuh liar di hutan. Noonsom merupakan salah satu makanan tradisional suku kaum Kadazan-Dusun Sabah. Musim buah berkenaan adalah pada September atau Oktober dan ia selalunya digunakan oleh masyarakat Sabah dalam masakan kari jeruk serta sambal.

Buah bambangan dibuang kulit. Isinya putih buahnya berwarna merah atau pink setelah masak dan rasanya pula ada yang manis dan ada yang masam. Buah bambangan mawang hanya terdapat di Sabah dan Sarawak.

Seseiapa yang menghidu baunya pasti terpikat. Bagi orang Sabah jeruk bambangan ialah pembuka atau pembangkit selera ketika makan. 5 biji buah bambangan masak 2 biji bambangan 50 gm cili merah 20 gm cili padi Cara.

In Kalimantan this tree has been called by many local names such as limun asam pajang pangin lempayang and also bambangan. Tak pasti kalau buah ni ada di semenanjung dan apa nama dia di sanayang pasti buah ni memang banyak kat Sabahisi buah ni berwarna kekuningan dan mempunyai serabutkulit dia di luar bewarna coklat cam di atas tucara nak potong macam kopek buah kelapa tu sebab kulit luar dia tebalbuah ni boleh makan begitu sahaja tapi tahanlah. Rasa jeruk yang masam-masam tambah lagi kalau dimakan dengan nasi panas dan ikan masin.

Penemuan khasiat kesihatan buah bambangan membuka peluang kepada usahawan tempatan di Sabah untuk menghasilkan produk nilai tambah berkualiti tinggi buah eksotik itu. Buah bambangan yang sudah masak boleh dimakan terus. Dah lama saya teringin nak merasa buah ini dan alhamdulillah baru-baru ini impian tercapai apabila mendapat buah tangan dari dari Tuaran Sabah.

It is endemic to Borneo where it is known by the native name Bambangan. Bak kata orang Sabah Sedap bah rasanya. Bagi orang Sabah jeruk bambangan ialah pembuka atau pembangkit selera ketika makan.

Buah bambangan juga sebenarnya boleh dimakan segar. Sungguh pun kulitnya belum dikopek haruman buah yang sudah masak boleh dihidu tatkala masih berada jauh darinya. Pantang tercium bau pasti kecur air liur dibuatnya.

Buah-buahan ni mungkin pelik kepada orang Semenanjung tetapi bagi orang Sabah Sarawak kehadiran buah-buahan ini cukup dinanti. Rasa jeruk yang masam-masam tambah lagi kalau dimakan dengan nasi panas dan ikan masin. Sada di sini bermaksud ikan jadi Pinasakan ini selalunya dihidangkan bersama ikan Basung.

Terdapat beberapa jenis Noonsom dalam masakan Kadazandusun antara yang paling popular ialah Noonsom Sada Ikan Noonsom Bambangan buah dan Noonsom Tuhau ulam.


Sabah Info Musimnya Buah Bambangan Ni Gia Bah Facebook


5 Khasiat Buah Bambangan Yang Berpotensi Membunuh Sel Kanser


Buah Bambangan Segalanya Tentang Tumbuhan


Buah Buahan Borneo Bambangan Myrokan


Buah Bambangan Buah Embang Buah Mawang Sarawak 1kg Shopee Malaysia


Buah Bambangan Sabah 1 Biji Shopee Malaysia


Bambangan Sabah Expatgo


Borneo Exotic Delicacy Wild Mango Buah Bambangan Mawang Bombastic Borneo


Musim Buah Bambangan Pengedar Shaklee Mempaga Bentong


Pure Bams Home Facebook


Keunikan Bambangan Dari Sabah Sampai Terkenyit Kenyit Mata Bila Menjamahnya Utusantv


Yakin Khasiat Buah Bambangan Rawat Kanser


Siri 25 Buah Bambangan Mangifera Pajang Merawat Kanser Payudara


Buah Buahan Borneo Bambangan Myrokan


Tarikan Buah Eksotik


Only In Sabah Buah Bambangan


Bambangan Mampu Bunuh Sel Kanser Payudara Bhplus Berita Harian


27 December 2012 Jurnalmaya Cikmook


December 2012 Jurnalmaya Cikmook

Comments

Popular posts from this blog

klinik gigi sg buloh

bateri kereta kancil